2007-08-14

Harry Potter

När Siri var fyra-fem år köpte vi vår första Harry Potter-bok (alltså runt 200). Vi började läsa högt och i ärlighetens namn var nog jag och Carina de som var mest intresserade av den. Men, vi fortsatte köpa böckerna och läste högt. Den sista vi högläste innan vi gav upp var Harry Potter och den flammande bägaren. Vi köpte också de två första filmerna på DVD och de användes så mycket att den första faktiskt är obrukbar nu.

Hur som helst. Carina har lojalt följt Harry genom alla de resterande böckerna och har varit riktigt uppslukad ett par dagar efter den engelska utgåvans publicering. Det började hon med sommaren 2000 med publiceringen av Harry Potter and the Goblet of Fire. Själv har jag hittills följt det hela på avstånd.

Men i och med publiceringen av den sista delen bestämde jag mig för att ta mig an Harry Potter: från början till slut. Sagt och gjort. Jag beställde de tre delar vi saknade på engelska (Harry Potter and the Philosopher's Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets och Harry Potter and the Prisoner of Azkaban). Hittills har jag kommit till mitten av Harry Potter and the Goblet of Fire och jag är glad att jag inte började läsa tidigare: det hade varit olidligt att vänta på de kommande delarna! Jag återkommer säkert fler gånger till detta mastodontverk.

En sak som definitivt förhöjer nöjet att läsa Harry Potter är att vi är fyra och en halv personer som just nu gör detta. Carina läser om alla innan hon sätter tänderna i sjuan, jag läser alla mer eller mindre med jungfrueliga ögon, Siri läser på svenska och har kommit till bok två, Thomas lyssnar på ljudboken och Lukas och Malva hör oss andra prata om det. Det är otroligt kul att göra denna litterära resa tillsammans, hela familjen!

3 kommentarer:

Mats Henricson sa...

Jag har läst de fyra första för min äldste son Felix, och härdat ut. Sedan har jag börjat läsa Guldkompassen av Pullman, och insett hur bra ungdomslitteratur kan vara om man bara letar lite. Våga Vägra Harry Potter!!

Mats

Andreas Björklind sa...

Japp, Pullmans berättelser är mycket bra. Neil Gaimans "Coraline" är en annan favorit för hela familjen Björklind. Det har blivit tradition att vi läser den högt varje sommar sedan en fem år tillbaka.

Carina sa...

Mats, Harry Potter skall inte läsas högt! Lyssna på dem kan man göra, men att vara den som högläser är en pärs.

Köp talboken till Felix!

Så kanske du kan överkomma motviljan och läsa dem själv...

/Carina