2006-09-18

Obligatorisk valkommentar

Jag känner att jag bör kommentera valresultatet; det känns naturligt. Före valet läste jag in mig på moderaterna, kristdemokraterna och vänsterpartiet. Efter en liten koll av både ideologier och sakfrågor (familjepolitik och psykiatri, framför allt) lutade jag kraftigt åt det moderata hållet. Sedan kan man ju inte låta bli att charmas av folk som har min frisyr (även om hr. Reinfeldt egentligen är en smula för långhårig).

Det finns en liten oroshärd i blinda fläcken för min del. Den där Alliansen. För mig dök den upp i somras, jag hade inte riktigt uppfattat den tidigare. Det känns lite för bra, om du kan förstå min känsla. Vad kommer att hända nu? Kommer de att fortsätta vara goda vänner och faktiskt lyckas med ett systemskifte?

Och sedan är det skönt att det inte blev som i den brittiska miniserien Last Rights som just nu visas på SVT1 på lördagskvällarna... Vi svenskar lyckades pressa upp valdeltagandet över 80%-gränsen.

En extra rolig krydda på hela valhysterin var att vår äldsta dotter (Siri, 10 år) intresserade sig mycket för det hela. Jag uppskattar verkligen att hon ställde (ihärdiga!) frågor om allt möjligt inför valet. Det gjorde i alla fall mig lite mer medveten om mina egna värderingar och ställningstaganden. Hon satt till och med och tittade på valvakan igår kväll. När hon 20.30 förstod att jag och Carina tittade på den krävde hon att få vara med.

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Hans Persson sa...

Personligen tror jag inte att alliansen kommer att hålla ihop fram till nästa val. Jag betvivlar att den politik de kommer att föra kommer att skilja sig speciellt mycket i praktiken från den som socialdemokraterna skulle ha fört om de hade fått sitta kvar men det kommer säkert att slås högljutt på trumman för varje liten förändring. I praktiken kan jag nog hålla med den utländske kommentator som tyckte att vi har sju olika nyanser av socialdemokrater.

Den största vinsten jag ser med det här valresultatet är att vi blir av med Göran Persson och Tomas Bodström. Vilket block som faktiskt vinner gör nog inte så stor skillnad, men att de där två är avpolleterade. Att Persson försvinner tror jag är bra för förtroendet för politiken i stort. Att Bodström försvinner är bra den personliga integriteten. Jag vet inte vem borgarna kommer att tillsätta i hans ställe, men det kan knappast bli sämre.